Co je to barefoot obuv a jaké má výhody?

Barefoo.cz_2
Barefoot boty nejsou jen tak ledajaká obuv – jsou navrženy tak, aby podporovaly přirozený pohyb a poskytovaly vám maximální pohodlí na každém kroku. Objevte, jak mohou barefoot boty zlepšit váš život, a přečtěte si o nich více v našem článku.
 

Obsah článku

  1. Co jsou Barefoot boty?
  2. Proč si vybrat zrovna Barefoot boty?
  3. Volnost prstů
  4. Nulový drop
  5. Flexibilní podrážka
  6. Druhy Barefoot bot 
  7. Jak začít s Barefoot boty 

Co jsou Barefoot boty?

Barefoot boty, jsou speciální typ obuvi navržený tak, aby umožnil nohám přirozený pohyb. Cílem těchto bot je poskytnout pocit chůze naboso, přičemž stále poskytují ochranu proti poraněním, nečistotám a nepříznivým podmínkám terénu. 

V Barefoo věříme, že barefoot boty přinášejí řadu zdravotních výhod. Chceme lidem ukázat, že barefoot boty nejsou jen módním trendem, ale cestou k lepšímu zdraví a pohodě.

IMG_3578

Proč si vybrat zrovna Barefoot boty?

  • Klasické boty: Mají často úzkou špičku, tuhou a silnou podrážku s vyvýšenou patou, což může při každodenním nošení způsobovat zdravotní problémy, jako jsou bolesti zad, kolen nebo deformace chodidel.
  • Barefoot boty: Napodobují přirozený pocit chůze naboso a umožňují nohám volný pohyb. Tím pomáhají předcházet bolestem a deformacím, jako je vbočený palec (hallux valgus).
  • Zdravotní výhody: Mnoha lidem barefoot boty pomáhají zmírnit existující potíže a bolesti, zejména v oblasti kolen a zad.
  • Prevence úrazů: Pravidelným nošením barefoot bot nebo chozením naboso lze posílit svaly nohou, zlepšit držení těla a snížit riziko úrazů a bolesti.

Volnost prstů

Dostatek prostoru díky přirozeně tvarované botě. 

IMG_3581 

Barefoot boty mají přirozeně tvarovanou špičku, která poskytuje dostatek prostoru pro prsty. Díky tomu se prsty mohou volně pohybovat a rozprostírat. To podporuje správné postavení nohy a přirozený krok.

Nulový drop

Plochá podrážka zajišťuje přirozené a vzpřímené držení těla.

IMG_3584

  • Boty s vyvýšenou patou posouvají tělesnou váhu dopředu, což může vést k narušení přirozeného držení těla, problémům se zády, zkrácení lýtkových svalů a omezené pohyblivosti kotníků. Dlouhodobé nošení takových bot také snižuje schopnost chodidel přirozeně se podepírat, podobně jako při dlouhodobém používání dlahy nebo ortézy.
  • Barefoot boty mají rovnou podrážku (zero-drop), která podporuje přirozené držení těla a rovnoměrné rozložení váhy. To pomáhá posilovat svaly chodidel, zlepšovat stabilitu a podporovat zdravý pohyb, čímž předchází dlouhodobým poškozením spojeným s nošením nevhodné obuvi.

Tip: Jak Barefoot boty mění postoj těla 

Flexibilní podrážka

Lepší vnímání povrchu pod nohama.

IMG_3907

  • Barefoot boty s tenkou a pružnou podrážkou vám umožní lépe cítit povrch pod nohama a podle toho přizpůsobit své pohyby. Díky tomu dostáváte lepší zpětnou vazbu od povrchu, což mimo jiné snižuje riziko podvrtnutí kotníku.
  • Ohebnost boty je klíčová pro přirozený styl chůze, protože umožňuje chodidlu se přirozeně ohýbat, přizpůsobovat a udržovat rovnováhu. Barefoot boty jsou velmi lehké, což vytváří pocit, že nemáte na nohou téměř žádnou obuv

Druhy Barefoot bot

Nošení po celý rok

smartphone

Barefoot boty můžete nosit po celý rok, protože nabídka je dnes opravdu široká. Přizpůsobí se každé aktivitě i ročnímu období. Každý typ podporuje přirozený pohyb a zdraví vašich nohou.

  1. Capáčky pro nejmenší: Měkké a flexibilní capáčky, které podporují přirozený vývoj dětských nožiček od prvních krůčků.
  2. Holínky do deště: Voděodolné holínky s flexibilní podrážkou, které udrží nohy v suchu a pohodlí i v deštivém počasí.
  3. Letní sandály: Lehká a prodyšná obuv, která poskytuje volnost pohybu a ochranu chodidel během horkých letních dnů.
  4. Celoroční boty: Univerzální obuv, která zajišťuje pohodlí a přirozený pohyb po celý rok, ať už v městském prostředí nebo v přírodě.
  5. Zimní obuv do sněhu: Zateplené boty, které chrání nohy před chladem a sněhem, přitom zachovávají flexibilitu a komfort.
  6. Přezůvky na hraní: Pohodlné a bezpečné přezůvky, které dětem umožňují volný pohyb při hraní doma i ve školce.
  7. Elegantní baleríny: Stylová a pohodlná obuv, která kombinuje eleganci s benefity barefoot technologie, vhodná pro společenské příležitosti i běžné nošení.

Jak začít s Barefoot boty

  • Začněte pomalu: Zvyšte dobu nošení barefoot obuvi postupně, začněte s krátkými procházkami nebo lehkým během, aby si nohy zvykly na nový způsob chůze.
  • Zkontrolujte svou chůzi: Zaměřte se na dopad chodidla na střední nebo přední část, což sníží tlak na patu a podpoří přirozenější pohyb.
  • Posilujte a protahujte: Pravidelně cvičte protahování a posilování chodidel a kotníků, abyste zlepšili jejich flexibilitu a sílu, což usnadní přechod na barefoot boty.